martes, 28 de mayo de 2013

Per què la torre de Pisa està inclinada?


La torre de Pisa està situada a la ciutat de Pisa, Itàlia. No se sap qui va ser el seu arquitecte però Alessandro Della va intervenir molt en la seva construcció. Ell no pensava que la torre s’inclinaria; es va construir perquè quedés vertical. És el campanar de la catedral de Pisa, la seva alçada és de 55 metres i es creu que pesa unes 14.700 tones.
Es va començar a inclinar quan s’estaven fent unes obres a l’agost de 1173. Al 1990 es va prohibir el pas als visitants. Per prevenir la seva caiguda, es van realitzar unes obres.
Més tard, al 2001, després d’aquestes obres, es va tornar a permetre el pas als visitants. De moment està inclinada un 10% després de les reformes que s’han fet fins al moment. Cada any s’inclina 1 cm encara que es creu que no es caurà però això serà perquè el dia que estigui inclinada mes de un 50% tornaran a prohibir el pas per treballar en posar-la recte un altre cop.
Benito Mussolini va voler intentar posar la torre recta: per fer l’experiment van tirar ciment als fonaments. El resultat no va ser bo. La torre es va enfonsar encara més a la terra tova.
Durant la segona guerra mundial, Estats Units va destruir les torres properes a Pisa per l'amenaça que suposaven els franctiradors des d'aquestes posicions.
El 27 de febrer de 1964, el govern d'Itàlia va demanar ajuda per prevenir la caiguda, i així és com ha quedat!



1 comentario:

  1. Felicito a l'autor d'aquest treball ja que resulta amè de llegir, descriu unes dades molt interessants i, a més, compta amb el suport d'unes fotos súper il·lustratives.
    Un seguidor!

    ResponderEliminar